PROIECT EDUCAȚIONAL „IA – TRADIȚIE ȘI NOSTALGIE”, EDIȚIA a II-a , 2022-2023

Școala Gimnazială „Alexandru Piru” din Mărgineni, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bacău, a vernisat vineri, 23 iunie 2023, începând cu ora 15.00, la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău expoziția de pictură „IA – TRADIȚIE ȘI NOSTALGIE”. Pe simezele muzeului sunt expuse ii pictate în mod inedit de elevii școlii din Mărgineni, dar și câteva de elevii din școlile „Ion Simionescu” din Hemeiuș și Sărata.

Aflat la a doua ediție, proiectul „Ia – Tradiție și nostalgie” își propune să valorifice importanța culturală a iei, acest simbol unic al românilor.

Avându-l ca exemplu pe consacratul artist Henri Matisse, care a tratat tema iei în picturile sale, elevii au dat o nouă viață tușelor de culoare, iile pictate cu măiestrie de ei păstrând autenticitatea portului românesc, simbolurile profunde, elementele geometrice ce vorbesc despre soare și stele, despre divinitate, despre legătura minunată dintre om și natură. Tot trecutul nostru cultural se simte viu în aceste ii pictate, istoria noastră, tradițiile noastre prind viață în culorile armonizate perfect de copii.

„În preziua Zilei Iei, am găzduit expoziția ”Ia – Tradiție și Nostalgie”, proiect al Școlii ”Alexandru Piru” din Mărgineni. Au fost pe simeze cămăși nu brodate, dar pictate, ii la care locul acului a fost luat de pensula subțire, iar arniciul a fost înlocuit de culori tari și luminoase. Elevii pictoriței Luiza Blaj-Apostol de la școala din Mărginenii Bacăului, de la Hemeiuș și Sărata au folosit izvoade vechi și nu numai. Motivele tradiționale (florale, geometrice) au fost cu nostalgie repovestite pe câmpul alb al pânzei. Le-au așezat cu ceva sfială în locurile unde se pun de veacuri. A fost loc și de discretă inovație, florile închipuite au crescut in mărime, culoare și, de ce nu, în parfum.”  – Bucur Iulian, muzeograf și critic de artă

În ajun de Sânziene, iile pictate de mâinile candide ale elevilor din Mărgineni transmit emoțIE, tradițIE, nostalgIE !